Affisch från eventet
Affisch från eventet

Kortfilmsdagen "dupåtuben"


Västerås kulturskola , Växhuset och den Regional kulturskolan i Västmanlands län ska genomförde en kortfilmsdag den 19 november 2016 för barn i åldern 10-15 år från Västmanlands län.
 
DUpåTUBEN var en heldag där barn och ungdomar mellan 10-15 år fick lära sig göra film. Det var workshops och filmskapande. Dessutom var tre kända youtubers som har youtubekanalerna Beas liv, Heja Internet och Theswedishlad på plats och gav tips.

DUpåTUBEN var gratis för besökarna och skapade ett enormt intresse när anmälan öppnade. På bara en timme hade de 75 platserna bokats upp.

Dagen var ett resultat av ett samarbete mellan Regional kulturskola Västmanland, där Västerås kulturskola ingår, och Växhuset. Och ett exempel på hur samarbete och bra möten kan ge mervärde. #dupåtuben.

Dagen fick namnet DUpåTUBEN, eftersom arrangörerna ser att Youtube är den kanal som barn och unga använder mest för att uttrycka sig genom kortfilm. Kulturskolan tror att det läsfrämjande arbetet gynnas av att barn och unga använder sig av film som uttrycksmedel och berättandeform.

Dagen inleddes med en gemensam föreläsning som bl.a. tog upp etiska frågor kring att unga lägger upp film på Internet. Därefter delar deltagarna upp sig i olika workshops kring skådespeleri och uttryck, manus och inspiration, green screen och specialeffekter.
 
Dagen avslutades med att alla deltagare fick se de filmer de skapat under dagen tillsammans i Elektra - Folkets bio i Västerås. Deltagarna fick också tips om hur de ska kunna fortsätta göra film efter att dagen är avslutad, t ex på kulturskolorna i Västmanland.
 
För mer information kontakta arrangörerna Regional kulturskolesamordnare Carolina Remstam, 076-4952520, carolina.remstam@vasteras.se eller Ylva Hermansson Sköld på Västerås Kulturskola, 021 - 39 19 78, ylva.hermansson.skold@vasteras.se
 


Dessutom var tre kända youtubers som har youtubekanalerna Beas liv, Heja Internet och Theswedishlad på plats och gav tips.

Se filmen som Västerås stad har gjort om dagen:

Lördag 19 nov var det DUpåTUBEN en heldag där barn och ungdomar mellan 10-15 år fick lära sig göra film. Dessutom var tre kända youtubers som har youtubekanalerna Beas liv, Heja Internet och Theswedishlad på plats och gav tips.

Barnen flockas kring youtube-kändisarna Beas liv och Hejainternet. Foto: Carolina Remstam
Barnen flockas kring youtube-kändisarna Beas liv och Hejainternet. Foto: Carolina Remstam
Workshop pågår. Foto: Jonas Bresser
Workshop pågår. Foto: Jonas Bresser
Inspeling pågår. Foto: Jonas Bresser
Inspeling pågår. Foto: Jonas Bresser